- Strona główna
- EN
- Jagnięca wątróbka w porto z orzechami laskowymi i Dżemem z Czarnych Porzeczek Herbapol
Wróć do listy
Popularne
40 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
- 500 g jagnięcej wątróbki
- 2 łyżki masła
- Garść orzechów laskowych
- ½ szklanki mąki
- 2 szalotki
- Kilka gałązek świeżego majeranku
- Łyżka miodu
- ¼ szklanki porto
- Dżem z Czarnych z Porzeczek Herbapol
- 2 łyżki octu winnego czerwonego lub sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Chałka jako dodatek
Przygotowanie
- Wątróbkę pokrój w plastry, obtocz w mące i wrzuć na rozgrzane masło. Dodaj szalotki i orzechy.
- Smaż wątróbkę z obu stron na brązowo. Dodaj porto, miód, ocet. Dopraw solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, dorzuć majeranek.
- Podawaj z chałką i Dżemem z Czarnych Porzeczek
W przepisie użyto: