Wróć do listy
Na słono
25 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
- 1kg pomidorów malinowych
- 200g malin
- 2 łyżki Syropu owocowego Herbapol - Malina
- 1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych
- 1 czerwona cebula
- garść listków bazylii czerwonej (opcjonalnie tradycyjnej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- sos tabasco
- łyżka miodu
Przygotowanie
- Pomidory należy sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pozbawić szypułki.
- W wysokim naczyniu za pomocą blendera lub w blenderze kielichowym miksujemy pomidory, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę, obraną cebulę podzieloną na ćwiartki, maliny, 2 łyżki syropu malinowego Owocowa Spiżarnia Herbapol, kilka listków bazylii, 2 ząbki czosnku.
- Do zblendowanej masy dodajemy 3-4 kropelki tabasco, łyżkę miodu i oliwy, sok z cytryny, doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.
- Szybkie malinowe gazpacho dekorujemy młodymi listkami bazylii i kropelkami oliwy.
W przepisie użyto: