garść listków bazylii czerwonej (opcjonalnie tradycyjnej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz
sos tabasco
łyżka miodu
Przygotowanie
Pomidory należy sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pozbawić szypułki.
W wysokim naczyniu za pomocą blendera lub w blenderze kielichowym miksujemy pomidory, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę, obraną cebulę podzieloną na ćwiartki, maliny, 2 łyżki syropu malinowego Owocowa Spiżarnia Herbapol, kilka listków bazylii, 2 ząbki czosnku.
Do zblendowanej masy dodajemy 3-4 kropelki tabasco, łyżkę miodu i oliwy, sok z cytryny, doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.
Szybkie malinowe gazpacho dekorujemy młodymi listkami bazylii i kropelkami oliwy.