W moździerzu utrzyj sól i ziarna pieprzu. Powstałą mieszanką natrzyj udko z kurczaka.
Do sakiewki włóż: obraną i pokrojoną w krążki marchew, pokrojony seler naciowy, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, natkę pietruszki, kilka ziaren kolendry, kawałek pora, obraną i pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, kawałki owocu pigwy uprzednio podlane syropem o smaku pigwy oraz dwie gałązki świeżego rozmarynu. Całość skrop oliwą i dodaj udko z kurczaka.
Zawiąż sakiewkę i potrząśnij nią tak, aby warzywa i zioła dobrze rozprowadziły się dookoła kurczaka. Następnie połóż ją na blaszce i od góry nakłuj szpilką kilka dziurek. Dzięki temu nie pęknie ona podczas pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu) i piecz około 60-70 minut.
Rada: jeżeli uważasz, że skórka jest za mało podrumieniona, pod koniec pieczenia natnij sakiewkę, zwiększ temperaturę do 210 stopni i piecz kurczaka jeszcze kilka minut. Smacznym dodatkiem do dania będzie sałatka z ziemniaków z natką pietruszki.