Wróć do listy
Popularne
90 min
Drukuj
Składniki na 1 procję
- Udko z kurczaka
- Kilka ziaren czarnego i różowego pieprzu
- Sól morska gruboziarnista
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Kilka ziaren kolendry
- Owoc pigwy
- Syrop o smaku Cytryny z witaminą C i D (50 ml)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- Porwana natka pietruszki wraz z łodyżkami
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- Kawałek pora
- 1 czerwona cebula
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- Sakiewki wykonane z rękawa do pieczenia
Przygotowanie
- W moździerzu utrzyj sól i ziarna pieprzu. Powstałą mieszanką natrzyj udko z kurczaka.
- Do sakiewki włóż: obraną i pokrojoną w krążki marchew, pokrojony seler naciowy, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, natkę pietruszki, kilka ziaren kolendry, kawałek pora, obraną i pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, kawałki owocu pigwy uprzednio podlane syropem o smaku pigwy oraz dwie gałązki świeżego rozmarynu. Całość skrop oliwą i dodaj udko z kurczaka.
- Zawiąż sakiewkę i potrząśnij nią tak, aby warzywa i zioła dobrze rozprowadziły się dookoła kurczaka. Następnie połóż ją na blaszce i od góry nakłuj szpilką kilka dziurek. Dzięki temu nie pęknie ona podczas pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu) i piecz około 60-70 minut.
Rada: jeżeli uważasz, że skórka jest za mało podrumieniona, pod koniec pieczenia natnij sakiewkę, zwiększ temperaturę do 210 stopni i piecz kurczaka jeszcze kilka minut. Smacznym dodatkiem do dania będzie sałatka z ziemniaków z natką pietruszki.
W przepisie użyto: