Wróć do listy
Na słodko
30 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
- 0,2 l kwasu chlebowego
- 350 g mąki orkiszowej
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 1 słoik Dżemu Aksamitnego Herbapol
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- 0,5 szklanki białego słodkiego wina – można wino zastąpić wodą różaną
Przygotowanie
- Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej.
- W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem, a następnie dodaj 3 łyżki Dżemu Truskawka Aksamitna Herbapol.
- Usmażone naleśniki przełóż kremem truskawkowo-cytrynowym.
W przepisie użyto: