Wróć do listy
Na słodko
3h 20 min
Drukuj
Składniki na 25 sztuk
Ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100 g masła
- 70 g cukru z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu lub octu jabłkowego
- 250 ml mleka
- 20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- olej lub smalec do smażenia
Nadzienie
Przygotowanie
- Przesiej mąkę i zmieszaj z suchymi drożdżami, jeśli używasz świeżych sporządź rozczyn: do 50 ml letniego mleka rozkrusz drożdże i dosyp łyżkę cukru, zostaw do wyrośnięcia na 10 min.
- Do mąki i drożdży dodaj pozostałe składniki pamiętając by roztopione masło dodać pod koniec wyrabiania ciasta.
- Ciasto wyrób na jednolitą, sprężystą masę i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5h przykrywając ręcznikiem.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj je na grubość 1 cm i wykrawaj koła o średnicy 7 cm i na każdy krążek nakładamy po pół łyżeczki powideł. Zlep brzegi, uformuj pączki i tak przygotowanie odstaw do wyrośnięcia.
- Pączki smaż obu stron na rozgrzanym do 175oC oleju/smalcu.
- Po usmażeniu odsączaj na papierowym ręczniku, wystudzone posyp cukrem pudrem.
Aby pączki wyszły za pierwszym razem pamiętaj:
- Ciasto na paczki jest luźne, rzadsze niż tradycyjne drożdżowe, starajmy się podsypywać jak najmniej mąki przy wałkowaniu i wycinaniu pączków, dzięki temu będą delikatne, miękkie i dłużej zachowają świeżość.
- Jasna obrączka na paczkach tworzy się, gdy paczek jest dobrze wyrośnięty (podwoi objętość 2 razy), wtedy unosi się na powierzchni tłuszczu zanurzony w nim jedynie do polowy.
- Oleju musi być na tyle dużo by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna naczynia. Najlepiej smażyć paczki w szerokim niskim garnku.
- Temperatura smażenia pączków to 175 stopni i ważne by ja stale utrzymywać, pamiętając, ze im więcej pączków wsadzimy naraz to wystudzimy tłuszcz, więc pospiech nie jest wskazany. Można użyć frytkownicy.
- Spirytus lub ocet dodajemy, by paczki nie chłonęły tłuszczu. Paczki po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy i oprószamy cukrem pudrem dopiero po wystygnięciu.
- W niektórych regionach do jednego z karnawałowych pączków dorzuca się grosik, a do drugiego chrzan. Legenda mówi, że osoba, której trafi się pączek z grosikiem przez okrągły rok będzie opływać w dostatki, a ta która trafi na chrzan będzie miała szczęście.
W przepisie użyto: