- Strona główna
- EN
- Muffinki z białej czekolady z migdałami i konfiturą wiśniową
Wróć do listy
Na słodko
30 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
- 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapol
- 380 g mąki pszennej
- 380 ml mleka
- 200 g białej czekolady
- 170 g masła
- 130 g cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC.
- Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. W środku zrób dołek, do którego wlej roztrzepane w jajka z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i chwilkę energicznie mieszaj, nie za długo - ciasto powinno być grudkowate.
- Łyżką nałóż ciasto do foremek, wyłóż na każdego muffinka około łyżeczki konfitury wiśniowej i posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz około 25 minut, muffinki powinny być złociste, a patyczek w nie wkłuty - suchy. Upieczone wystudź na kratce.
W przepisie użyto: