Wróć do listy
Na słodko
2h 30 min
Drukuj
Składniki na 6 porcji
- Białka jaj 215g
- cukier 400g
- Mascarpone 300g
- Maliny 200g
- Cukier puder 100g
- Herbata Malinowa 8 torebek
- śmietana 36% 150ml
- woda 400ml
- żelatyna 8g
Przygotowanie
- Białka jaj i cukier zmiksuj na jednolitą gładka i sztywną masę, aż cukier się rozpuści. Wyłóż białka na blachę wyłożoną pergaminem (2 placki z bezy) i piecz 20 min w 145 stopniach następnie ok. 30 do 50 min w 90 stopniach, aż beza w środku będzie klejąca (można próbować urywając kawałek).
- Bezę ostudź. Wodę doprowadź do wrzenia i doda herbatę. Parzymy przez 10 minut dodając łyżkę cukru, ostudź do 45 stopni następnie wyjmij woreczki herbaty a w płynie rozpuść żelatynę. Całość wlej do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studź do zastygnięcia po czym kroimy w kostkę.
- Śmietanę ubijamy, połącz z mascarpone, cukrem pudrem, malinami i połowa galaretki.
na beze nałóż masę, na jej wierzch wysyp resztę galaretki i przykryj drugą bezą. Całość możesz udekorować np. cukrem pudrem.
W przepisie użyto: