Herbapol - masz to w naturze

Produkty dżemowe

Konfitury ekstra

Lokalne uprawy, odmianowe owoce, pyszny smak

Konfitury są bardzo pracochłonne w przyrządzaniu, dlatego najczęściej decydujemy się na zakup tego pysznego musu. Owoce do jego przygotowania muszą być najwyższej jakości, czyli bardzo słodkie, dojrzałe i w żaden sposób nieuszkodzone. Jest to szczególnie ważne, ponieważ na konfiturę składają się owoce w całości, a nie pokrojone na cząstki. Konfitury z owoców mają bardzo szerokie zastosowanie, choć najczęściej smarujemy nimi kanapki, naleśniki, dodajemy do ciasteczek i kruchego ciasta.

Właściwości odżywcze konfitur

Konfitury przywodzą nam na myśl gorące lato, którego namiastkę możemy mieć zamkniętą w słoiczkach pełnych smaku i aromatu. Wszystkie owoce warto spożywać przez cały rok, a taką okazję dają nam konfitury z całych owoców. Najczęściej decydujemy się na przetwory z malin, wiśni i truskawki, które są bogate w witaminy i składniki mineralne.

Konfitury z malin

Maliny mają wiele odmian, które różnią się barwą, smakiem oraz wielkością. Najlepiej wybierać te od sprawdzonego producenta, który dostarcza owoce z najlepszych regionów uprawnych w Polsce. Maliny zawierają wiele ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Wpływają one korzystnie na układ odpornościowy, dlatego są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym. Konfitury z malin to w tym czasie nie tylko rarytas, ale również cenna dawka składników odżywczych.

Konfitury z wiśni

Konfitura z wiśni bardzo często jest dodawana do herbaty, nadając jej słodki smak i aromat. Doskonale komponuje się z budyniem, lodami i innymi deserami. Wiśnie składają się w ponad 80% z wody, reszta jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Wiśnie wykazują działanie prozdrowotne, i podobnie jak ich przetwory są bogate w witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E i K oraz w minerały, takie jak wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor i cynk.

Konfitury z truskawek

Truskawki nie dość, że zawierają bardzo dużo składników odżywczych, to jeszcze są rarytasem dla podniebienia w konfiturze. Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca, ale dzięki przetworom możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Owoce zawierają wiele witamin z grupy B, a także PP i A.

Jakie konfitury wybrać?

Konfitury dostępne w sklepach różnią się składem. Te wysokiej jakości powstają z dojrzałych owoców, rosnących w regionach z najkorzystniejszymi warunkami glebowo-klimatycznymi. Warto zwrócić uwagę czy konfitura zawiera 100% konkretnej odmiany owoców. Konfitura Herbapol wyróżnia się właśnie tym, dlatego stanowi pyszną wartościową przekąskę i ważny dodatek do wielu potraw. Od lat wykorzystujemy sprawdzoną recepturę, która gwarantuje wspaniały smak owoców zamkniętych w słoiczkach.
Czytaj więcej Zwiń