Wróć do listy Na słodko

Malinowa lawa cake

Przepis Malinowa lawa cake
Trudne
Czas przygotowania 45 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • 1 słoik konfitury Malinowej Herbapol
  • 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. 1 i1/2 czekolady roztop w kąpieli wodnej, dodaj cukier i mieszaj do połączenia.
  2. Po ostudzeniu do masy czekoladowej dodaj 2 żółtka.
  3. Białka 2 jaj ubij ze szczyptą soli.
  4. Delikatnie połącz czekoladę z pianą z białek.
  5. Pozostałą czekoladę pokrusz na kawałki i wymieszaj z 4 łyżeczkami konfitury malinowej.
  6. Kokilki wysmaruj odrobiną masła, wypełnij dno na ok. 1cm połączoną masą. Na środek każdego wyłóż kopiastą łyżeczkę malin z czekoladą i przykryj masą czekoladową.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 2 minut.
  8. Podawaj ciepłe z gałką lodów waniliowych i konfiturami.

W przepisie użyto:

Konfitura z Malin ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Malin ekstra

Sprawdź