Herbapol - masz to w naturze

Produkty dżemowe

Powidła

Powidła ze śliwek

Przetwory owocowe to znakomity i znany od wieków sposób na zachowanie korzystnych dla zdrowia właściwości owoców sezonowych. Obecnie powidła śliwkowe mogą w znaczny sposób różnić się od siebie. W ich przygotowaniu najważniejszy jest dobór owoców. Słodkie śliwki zamknięte w słoiczku mają gęstą, ciemnobrązową konsystencję. Mogą być smacznym dodatkiem do naleśników, ciast, chleba z twarożkiem, omletu i wielu innych dań, nie tylko przyrządzonych na słodko. Każda gospodyni posiada swoje własne przepisy na pyszny posiłek uwzględniające powidła śliwkowe Herbapol. Dlaczego jeszcze warto jeść powidła ze śliwek?

Właściwości odżywcze powideł Herbapol

Powidła mają bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także C, E, A, potas, magnez, wapń, fosfor, jak również bardzo ważne dla naszego organizmu żelazo. Dlatego właśnie nazywane są prawdziwą bombą witaminową. Powidła to bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku dzieciom, które ze względu na słodki smak owoców będą jeść go z przyjemnością. W ten sposób łączymy przyjemne z pożytecznym.

To nie koniec właściwości prozdrowotnych powideł. Należy również pamiętać, że świeże śliwki mogą wzdymać, powidła natomiast są lepiej przyswajalne i nie powodują nieprzyjemnych dolegliwości w układzie pokarmowym. Warto również używać powideł do urozmaicania dań osób będących na diecie, ponieważ dzięki naturalnej słodyczy pomagają zahamować chęć sięgnięcia po niezdrowe przekąski, takie jak większość dostępnych na rynku batoników, cukierków i innych słodyczy.

Jakie powidła wybrać?

Powidła mają gęstą konsystencję, którą uzyskuje się za sprawą długiego smażenia owoców, co dodatkowo nadaje im ciemną barwę. Cukry zawarte w śliwkach ulegają naturalnej karmelizacji, dlatego można w powidłach wyczuć również słodko-karmelową nutę. Mimo, że wszystkie powidła ładnie wyglądają na półkach sklepowych, to tylko wybrane pochodzą z dobrych jakościowo owoców oraz sprawdzonych regionów.

Powidła powinny być wykonane z dojrzałych śliwek oraz pochodzić z najlepszych regionów. Wysokiej jakości powidła nie zawierają innych owoców, mają słodki i lekko kwaskowy smak. Powidła Herbapol zrobione są z dojrzałych śliwek węgierek rosnących w okolicach Nałęczowa na Lubelszczyźnie, czyli regionie z najkorzystniejszymi warunkami do uprawy roślin.

Powidła powinny być wytworzone z około 180 g owoców na 100 g produktu. Wybierając powidła śliwkowe warto zwrócić uwagę czy są to śliwki pochodzące od sprawdzonych dostawców. W Herbapolu korzystamy wyłącznie z najlepszych owoców i jest to jeden z głównych powodów, dla których nasze powidła na stałe zagościły w bardzo wielu polskich domach.
Czytaj więcej Zwiń