Aktualności

Powrót do listy

Pięć ziół, które powinny się znaleźć w Twojej kuchennej szafce

Pięć ziół, które powinny się znaleźć w Twojej kuchennej szafce

Większość z nas bardzo chętnie sięgamy sięga po naturalne wsparcie organizmu w postaci ziół. Dla wielu z nas ulubiony napar stanowi stały punkt dnia, a poza dobroczynnymi właściwościami ziół, często doceniamy także ich walory smakowe, delektując się zaparzonym napojem.

Jakie zioła warto posiadać w domu? Zarówno te stosowane w Polsce od lat np. mięta, jak również inne, wspierające rozmaite funkcje organizmu. Dobrymi przykładami są czystek i ostropest plamisty, które coraz częściej spotkamy w kuchennych szafkach Polaków. Dziś przedstawiamy 5 propozycji ziół, które naprawdę warto posiadać na podorędziu.

Mięta: zioło spotykane w każdym polskim domu

Nasza listę zaczniemy od oczywistej zawartości szafki, czyli mięty. Warto pamiętać, że cenimy ją nie tylko za dobroczynne właściwości i korzystny wpływ na organizm, ale również dobrze znany i lubiany smak. Napar z mięty daje uczucie orzeźwienia oraz odświeża oddech. Przede wszystkim po miętę warto sięgać ze względu na jej wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Napar z mięty wspomaga procesy trawienia i może łagodzić ból związany ze stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym. Warto go wypić, gdy tylko poczujemy, że pokarm ciąży na żołądku, gdy dotknie nas niestrawność, ale również rutynowo po każdym cięższym posiłku. Napar z mięty pomaga także w odprężeniu organizmu.

Ostropest plamisty, czyli naturalne wsparcie wątroby

Kolejne miejsce na naszej liście zajął ostropest plamisty. Do tego naparu Polacy przekonują się coraz bardziej, doceniając jego pozytywny wpływ na organizm. Ostropest plamisty pochodzący z obszaru śródziemnomorskiego jest obecnie uprawiany w wielu częściach świata, również w Polsce. Zioło to ma Korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby oraz dróg żółciowych. Ostropest plamisty pomaga w ochronie wątroby przed wpływem wolnych rodników. Ponadto chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych. Warto sięgać po napar nie tylko w trakcie obciążających wątrobę posiłków, ale również systematycznie.

Czystek – sprawdzony sposób na wsparcie odporności

Jednym z ziół, które na dobre rozgościło się w ostatnich latach w polskich kuchniach jest czystek. To nie przypadek. Czystek, a przede wszystkim jego liście, to naturalne i bogate źródło przeciwutleniaczy. Neutralizuje więc działanie wolnych rodników, przez co przywraca równowagę wewnętrzną organizmu. W ten sposób czystek stanowi doskonały sposób na wzmocnienie odporności organizmu przez cały rok.

Kwiat głogu w służbie serca

Osoby dbające o kondycję serca i układ krwionośny powinny zaopatrzyć się również w kwiat głogu. Ta roślina doskonale wpływa między innymi na krążenie, pracę serca, a jednocześnie wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Poza tym, kwiat głogu pomaga łagodzić uczucie niepokoju, a także ułatwia zasypianie.

Morwa biała, czyli poziomu cukru we krwi

Nasza lista mogłaby być znacznie dłuższa, zważywszy jak bardzo różne dobra natury wpływają korzystnie na nasz organizm. Tym razem listę uzupełnimy morwą białą. Morwa biała przyczynia się do prawidłowej gospodarki węglowodanowej. Substancje, które zawierają liście morwy, przyczyniają się do spowolnienia aktywności enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów. Dzięki temu napar z morwy białej, przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.

 

Produkty Herbapol