Wróć do listy Na słono

Pieczona szynka z sosem owocowym

Przepis Pieczona szynka z sosem owocowym
Trudne
Czas przygotowania 110 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

  • 1,5 kg surowej szynki ze skórą
  • 3 czubate łyżki soli
  • 1l wody
  • 3 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • 6 goździków
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • pół słodkiego
  • sól

Składniki na sos

  • 2 łyżki Dżemu Wiśnia Nadwiślanka Herbapol
  • 2 łyżki Konfitury Malinowej Herbapol
  • 1/2 szklanki mrożonej lub świeżej żurawiny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka skórki z limonki i pomarańczy

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp 2 łyżki soli i zalej je litrem zimnej wody. Do solanki włóż szynkę. Dodaj listki laurowe i wstaw do lodówki na dobę, a najlepiej dwie.
  2. Zamarynowaną szynkę osusz. Skórę natnij. Mięso natrzyj pieprzem. W nacięcia włóż goździki i anyż. Szynkę przełóż do brytfanki i zalej czerwonym winem max do 1/4 wysokości naczynia. Dodaj kmin rzymski.
  3. Szynkę piecz przez 10 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz mięso przez 2-3 godziny.
  4. By zrobić sos na patelni podgrzej żurawinę i dosyp cukier. Gdy się żurawina zmieknie do owoców dodaj starty imbir, papryczkę chili, skórkę z limonki i pomarańczy. Całość zalej szklanką wody.

Szynkę możesz podawać na ciepło lub zimno z konfiturą owocową. Smacznego!

W przepisie użyto:

Konfitura z Malin ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Malin ekstra

Sprawdź