Wróć do listy Na słodko

Miękkie pierniczki w polewie czekoladowej z powidłami

Przepis Miękkie pierniczki w polewie czekoladowej z powidłami
Średnie
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 30 sztuk:

Pierniczki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao i przyprawy do piernika
  • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia oraz soli

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki Powideł Węgierkowych Herbapol

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić z miodem, ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z przyprawą, kakao, solą oraz sodą i proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać śmietanę, ostudzone masło, wymieszać.
  4. Do masy przesiać mąkę, połączyć.
  5. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto lekko się klei do dłoni więc warto co jakiś czas zwilżać je wodą), ułożyć na blaszce w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.
  6. W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wymieszać z powidłami.
  7. Pierniczki zanurzać w polewie i udekorować posypką.

Smacznego!

 

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź