Wróć do listy
Bożonarodzeniowe||Na słodko
60 min
Drukuj
Składniki na 30 sztuk:
Pierniczki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 150 g drobnego cukru
- 150 g kwaśnej śmietany
- 100 g masła
- 2 jaja
- 3 pełne łyżki miodu
- 3 łyżki kakao i przyprawy do piernika
- po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia oraz soli
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 czubate łyżki Powideł Węgierkowych Herbapol
Dodatkowo:
Przygotowanie:
- Masło roztopić z miodem, ostudzić.
- Mąkę wymieszać z przyprawą, kakao, solą oraz sodą i proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać śmietanę, ostudzone masło, wymieszać.
- Do masy przesiać mąkę, połączyć.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto lekko się klei do dłoni więc warto co jakiś czas zwilżać je wodą), ułożyć na blaszce w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.
- W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wymieszać z powidłami.
- Pierniczki zanurzać w polewie i udekorować posypką.
Smacznego!
W przepisie użyto: