Wróć do listy Popularne

Sos a la Cumberland

Przepis Sos a la Cumberland
Łatwe
Czas przygotowania 15 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • Pomarańcza – 1szt.
  • Cytryna – 1szt.
  • Dżem z Owocami leśnymi
  • Musztarda dijon/stołowa – 1 łyżeczka
  • Szczypta mielonego imbiru
  • Szczypta mielonego pieprzu
  • Chrzan tarty – 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy – 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Na małych oczkach tarki zetrzyj połowę skórki pomarańczy i cytryny, po czym wyciśnij z owoców sok. Dodaj resztę składników i wymieszaj na jednolity sos.
  2. Nasza rada: w trakcie ubijania możesz dodać trochę wody gazowanej, bądź wrzątku – dzięki temu sos nie będzie się rozwarstwiał.
  3. Sosem możesz udekorować cienko krojony drób – np. cienkie plastry indyczej bądź kurzej piersi (również po zgrillowaniu), jak i grillowane sery.

W przepisie użyto:

Dżem z Owocami leśnymi użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem z Owocami leśnymi

Sprawdź