Wróć do listy Bożonarodzeniowe

Filety z karpia pieczone z masłem i sosem agrestowym

Przepis Filety z karpia pieczone z masłem i sosem agrestowym
Średnie
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 12 porcji

Filety

  • 4 filety z karpia
  • Łyżeczka białego pieprzu
  • Skórka starta z limonki
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Sól gruboziarnista
  • Łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 4 łyżki masła

Sos

Przygotowanie

  1. Karpia ponacinaj w miejscu ości co 2 mm ‒ nacinanie pomoże w pozbyciu się ości podczas pieczenia. Posyp wymieszanymi przyprawami: pieprzem, solą, skórką z limonki, kminem i kolendrą, po czym polej sokiem z limonki. Marynatę mocno wetrzyj w rybę i na każdy jej kawałek nałóż łyżkę masła.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wstaw do niego rybę na nagrzaną blachę. Piecz przez ok. 8 minut.
  3. W rondelku wymieszaj Dżem Agrestowy Herbapol, riesling, cynamon i ocet. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.
  4. Rybę ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.

W przepisie użyto:

Dżem Agrestowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Agrestowy

Sprawdź