Wróć do listy
Bożonarodzeniowe
60 min
Drukuj
Składniki na 12 porcji
Filety
- 4 filety z karpia
- Łyżeczka białego pieprzu
- Skórka starta z limonki
- Łyżeczka kminu rzymskiego
- Sól gruboziarnista
- Łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 4 łyżki masła
Sos
Przygotowanie
- Karpia ponacinaj w miejscu ości co 2 mm ‒ nacinanie pomoże w pozbyciu się ości podczas pieczenia. Posyp wymieszanymi przyprawami: pieprzem, solą, skórką z limonki, kminem i kolendrą, po czym polej sokiem z limonki. Marynatę mocno wetrzyj w rybę i na każdy jej kawałek nałóż łyżkę masła.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wstaw do niego rybę na nagrzaną blachę. Piecz przez ok. 8 minut.
- W rondelku wymieszaj Dżem Agrestowy Herbapol, riesling, cynamon i ocet. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.
- Rybę ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.
W przepisie użyto: