Wróć do listy Popularne

Jagnięca wątróbka w porto z orzechami laskowymi i Dżemem z Czarnych Porzeczek Herbapol

Przepis Jagnięca wątróbka w porto z orzechami laskowymi i Dżemem z Czarnych Porzeczek Herbapol
Średnie
Czas przygotowania 40 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • 500 g jagnięcej wątróbki
  • 2 łyżki masła
  • Garść orzechów laskowych
  • ½ szklanki mąki
  • 2 szalotki
  • Kilka gałązek świeżego majeranku
  • Łyżka miodu
  • ¼ szklanki porto
  • Dżem z Czarnych z Porzeczek Herbapol
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego lub sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Chałka jako dodatek

Przygotowanie

  1. Wątróbkę pokrój w plastry, obtocz w mące i wrzuć na rozgrzane masło. Dodaj szalotki i orzechy.
  2. Smaż wątróbkę z obu stron na brązowo. Dodaj porto, miód, ocet. Dopraw solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, dorzuć majeranek.
  3. Podawaj z chałką i Dżemem z Czarnych Porzeczek

W przepisie użyto:

Dżem z Czarnych Porzeczek użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem z Czarnych Porzeczek

Sprawdź