Wróć do listy Na słodko

Trufla czekoladowa z likierem

Przepis Trufla czekoladowa z likierem
Trudne
Czas przygotowania 50 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml likieru Bailey's
  • 300 ml kokosowego mleka
  • 150 g dżemu porzeczkowego
  • 30 g orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietanę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ostudź do temperatury pokojowej i następnie wlej Bailey's, dosyp cukier puder i wszystko miksuj.
  3. Gotową masę wsadź do lodówki na około godzinę.
  4. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, doprawiamy łyżką cukru pudru i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu.
  5. Następnie dodajemy dżem porzeczkowy, mieszamy i chłodzimy.
  6. Orzechy bez łupin rozdrabniamy i prażymy na suchej patelni.


Sposób podania

Do talerza do zupy wylej na dno mleko z dodatkami.
Łyżką uformuj trufle czyli okrągłe kuleczki, które obtocz w prażonych rozdrobnionych orzechach i układaj w talerzu.

W przepisie użyto:

Dżem z Czarnych Porzeczek użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem z Czarnych Porzeczek

Sprawdź