Wróć do listy Popularne||Na słodko

Placuszki z kaszy manny z jabłkiem i cynamonem

Przepis Placuszki z kaszy manny z jabłkiem i cynamonem
Łatwe
Czas przygotowania 30 minut
Drukuj Drukuj

Składniki na 10 sztuk:

  • 400 ml jogurtu naturalnego do ciasta + do podania
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 mniejsze jabłka
  • 4 łyżki syropu Jabłko marki Herbapol do ciasta + do polania
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszać z kaszą manną, syropem, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  2. Jabłko pokroić na cienkie plasterki.
  3. Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym, wyłożyć porcję ciasta (aby placuszki były równe i okrągłe, można wykorzystać do tego formy, np. silikonowe), na wierzch położyć plasterek jabłka, delikatnie go wcisnąć w ciasto, zakryć patelnię przykrywką i piec. Kiedy ciasto będzie już lekko ścięte, przełożyć placuszki na drugą stronę.
  4. Podawać z jogurtem naturalnym skropionym syropem Jabłko.

Smacznego!

W przepisie użyto:

Jabłko użyto w przepisie serwisu Herbpol

Jabłko

Sprawdź