Wróć do listy
Na słodko
60 min
Drukuj
Składniki na 12 porcji:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 słoiki Dżemu Jabłkowego Herbapol
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Kawałek ciasta (około 1/4 porcji) włóż do zamrażalnika, a resztę ciasta równo rozłóż na blaszce (wcześniej blaszkę 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką). Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 15 minut.
- W międzyczasie obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki, a następnie wymieszaj z dżemem i mąką ziemniaczaną.
- Białko ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.
- Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z jabłek, ubitą pianę, a na koniec zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.
- Piecz 20 minut. Krój po ostudzeniu.
Smacznego!
W przepisie użyto: