Wróć do listy
Bożonarodzeniowe
60 min
Drukuj
Składniki na 8 porcji
- Słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol
- 380 g mąki pszennej
- 380 ml mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 170 g masła
- 130 g cukru
- Cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon (lub gotowa przyprawa do pierników)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- Szczypta soli
- Brązowy cukier
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. Goździki, cynamon, imbir, anyż i kardamon utrzyj w moździerzu i dodaj do całości.
- W środku masy zrób dołek, do którego wlej jajka roztrzepane z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione i wystudzone masło i energicznie mieszaj, ale nie za długo – ciasto powinno być grudkowate.
- Dodaj cały słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol i delikatnie wymieszaj.
- Łyżką nałóż ciasto do foremek. Na wierzch każdego muffinka zetrzyj odrobinę czekolady i posyp szczyptą brązowego cukru.
- Piecz około 25 minut, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy. Upieczone wystudź na kratce.
W przepisie użyto: