Wróć do listy Popularne

Sakiewki z drobiowymi udkami

Przepis Sakiewki z drobiowymi udkami
Średnie
Czas przygotowania 90 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 1 procję

  • Udko z kurczaka
  • Kilka ziaren czarnego i różowego pieprzu
  • Sól morska gruboziarnista
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Kilka ziaren kolendry
  • Owoc pigwy
  • Syrop o smaku Cytryny z witaminą C i D (50 ml)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • Porwana natka pietruszki wraz z łodyżkami
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • Kawałek pora
  • 1 czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • Sakiewki wykonane z rękawa do pieczenia

Przygotowanie

  1. W moździerzu utrzyj sól i ziarna pieprzu. Powstałą mieszanką natrzyj udko z kurczaka.
  2. Do sakiewki włóż: obraną i pokrojoną w krążki marchew, pokrojony seler naciowy, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, natkę pietruszki, kilka ziaren kolendry, kawałek pora, obraną i pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, kawałki owocu pigwy uprzednio podlane syropem o smaku pigwy oraz dwie gałązki świeżego rozmarynu. Całość skrop oliwą i dodaj udko z kurczaka.
  3. Zawiąż sakiewkę i potrząśnij nią tak, aby warzywa i zioła dobrze rozprowadziły się dookoła kurczaka. Następnie połóż ją na blaszce i od góry nakłuj szpilką kilka dziurek. Dzięki temu nie pęknie ona podczas pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu) i piecz około 60-70 minut.

    Rada: jeżeli uważasz, że skórka jest za mało podrumieniona, pod koniec pieczenia natnij sakiewkę, zwiększ temperaturę do 210 stopni i piecz kurczaka jeszcze kilka minut. Smacznym dodatkiem do dania będzie sałatka z ziemniaków z natką pietruszki.

W przepisie użyto:

Cytryna użyto w przepisie serwisu Herbpol

Cytryna

Sprawdź