Wróć do listy Na słodko

Śliwkowy krem orzechowo-czekoladowy

Przepis Śliwkowy krem orzechowo-czekoladowy
Łatwe
Czas przygotowania 20 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

  • 1 słoik Powideł śliwowych
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady
  • 30g ulubionych orzechów (włoskie, laskowe, makadamia)
  • 100ml śmietanki 30%
  • Łyżka masła

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, śmietankę, kakao mieszaj do gładkości.
  2. Orzechy upraż na patelni, w miarę możliwości obierz ze skórki i zmiel drobno w blenderze.
  3. Czekoladę zmieszaj z powidłami i orzechami, zblenduj do gładkości.
  4. Podawaj lekko schłodzone.

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź