Wróć do listy
Na słodko
45 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
- 1 słoik konfitury Malinowej Herbapol
- 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- Szczypta soli
Przygotowanie
- 1 i1/2 czekolady roztop w kąpieli wodnej, dodaj cukier i mieszaj do połączenia.
- Po ostudzeniu do masy czekoladowej dodaj 2 żółtka.
- Białka 2 jaj ubij ze szczyptą soli.
- Delikatnie połącz czekoladę z pianą z białek.
- Pozostałą czekoladę pokrusz na kawałki i wymieszaj z 4 łyżeczkami konfitury malinowej.
- Kokilki wysmaruj odrobiną masła, wypełnij dno na ok. 1cm połączoną masą. Na środek każdego wyłóż kopiastą łyżeczkę malin z czekoladą i przykryj masą czekoladową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 2 minut.
- Podawaj ciepłe z gałką lodów waniliowych i konfiturami.
W przepisie użyto: