Wróć do listy Napoje

Rabarbarowy zawrót głowy – kompot z rabarbaru z aronią i wanilią

Przepis Rabarbarowy zawrót głowy – kompot z rabarbaru z aronią i wanilią
Łatwe
Czas przygotowania 20 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • Kilka łodyg świeżego rabarbaru – czerwonego i dorodnego
  • Syrop owocowy Herbapol - Aronia
  • Laska wanilii (opcjonalnie cukier wanilinowy)
  • Cytryna
  • Cukier brązowy do dosłodzenia wg upodobań

Sprzęt dodatkowy

  • Garnek żeliwny

Sposób przygotowania

  1. Umyte łodygi rabarbaru kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy laskę wanilii oraz sparzoną, pokrojoną w ćwiartki cytrynę.
  2. Całość doprowadzamy do wrzenia.
  3. Pod koniec gotowania wyciągamy wanilię i cytryny, dolewamy kilka łyżek syropu aroniowego Herbapol, dosładzamy wg upodobań brązowym cukrem.

W przepisie użyto:

Aronia użyto w przepisie serwisu Herbpol

Aronia

Sprawdź