Wróć do listy Popularne||Na słono

Polędwiczki z nutą owoców leśnych na misie sałat

Przepis Polędwiczki z nutą owoców leśnych na misie sałat
Średnie
Czas przygotowania 30 + 180 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • 1 polędwiczka, około 400 g
  • 2 łyżki dżemu z Owocami Leśnymi Herbapol
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła klarowanego

 

  • 100 g miksu sałat
  • 1 małe awokado
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę natrzeć marynatą z dżemu, przypraw i oleju.
  2. Odstawić na 2-3 godziny do zamarynowania.
  3. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć polędwiczkę przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut.
  4. Kolejno mięso zdjąć z ognia, szczelnie zakryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
  5. W międzyczasie wymieszać miks sałat z pokrojoną rzodkiewką i awokado, polać marynatą z oliwy, miodu i cytryny.

Smacznego!

W przepisie użyto:

Dżem z Owocami leśnymi użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem z Owocami leśnymi

Sprawdź