Wróć do listy Bożonarodzeniowe

Kutia z konfiturą

Przepis Kutia z konfiturą
Łatwe
Czas przygotowania 12h 30 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki mieszanki bakalii, np.: orzechów włoskich, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczy czy cytryny
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie

  1. Mak namocz przez noc.
  2. Pszenicę wypłucz, zalej wodą i też odstaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, ale uważaj, żeby jej nie rozgotować.
  3. Mak odsącz z wody i zmiel, a następnie wymieszaj z Konfiturą z Wiśni extra Herbapol, miodem, bakaliami oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  4. Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanymi ziarnami pszenicy.

W przepisie użyto:

Konfitura z Wiśni ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Wiśni ekstra

Sprawdź