Wróć do listy Bożonarodzeniowe

Duszony udziec z dzika

Przepis Duszony udziec z dzika
Trudne
Czas przygotowania 200 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

Mięso

  • Około 1 ½ – 2 kg udźca z dzika

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki ziarenek jałowca
  • Łyżka ziaren kolendry
  • Łyżka ziaren kopru włoskiego
  • Łyżeczka ziela angielskiego
  • Szklanka octu winnego czerwonego
  • 2-3 łyżki soli

Składniki na sos

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Seler
  • Kilka suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • garść naci selera
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • garść wędzonych suszonych śliwek
  • 300 ml nalewki jałowcowej
  • 150 ml Syropu owocowego Herbapol - Aronia

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche przyprawy upraż na suchej patelni, ostudź i utrzyj w moździerzu. Przyprawy wymieszaj z octem i natrzyj nimi dzika. Odstaw mięso na 24 godziny.
  2. W garnku obsmaż udziec na smalcu z obu stron – dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Wyciągnij je i wrzuć pokrojone na duże kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz grzyby. Gdy się lekko zarumienią, dodaj listki laurowe, nać selera, ziele angielskie oraz wędzone śliwki
  3. Łyżką przesuń warzywa na bok i do garnka włóż mięso. Podlej nalewką i Syropem Owoce leśne Herbapol.
  4. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Jeśli mięso wciąż będzie twarde, dolej syropu lub nalewki i duś do miękkości.

W przepisie użyto:

Aronia użyto w przepisie serwisu Herbpol

Aronia

Sprawdź