Wróć do listy
Na słodko
15 min
Drukuj
Składniki na 2 porcje
- 3 czubate łyżki mąki
- 1 słoik dżemu truskawkowego Herbapol
- 2 jajka
- 1/3 szkl. mleka
- 1.5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
- W osobnej misce zmiksuj żółtka z mąką, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna mieć konsystencję pół-płynną.
- Drewnianą łyżką zmieszaj pianę z masą z żółtek.
- Placek smaż na rozgrzanej patelni teflonowej na odrobinie oleju na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany, a wierzch lekko ścięty, omlet delikatnie przełóż na drugą stronę. Możesz to zrobić za pomocą talerzyka. Smaż jeszcze krótką chwilę.
- Gotowy biszkopt podawaj z dżemem truskawkowym.
W przepisie użyto: