Wróć do listy
Na słono
25 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
Mięso:
- 200g wołowiny: antrykot lub rostbef
- młotkowany czarny pieprz
- rozgnieciony ząbek czosnku
- sól morska
- 2 gałązki rozmarynu
Składniki na sos
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 50ml białego wytrawnego wina
- 2/3 łyżki konfitury Malina ekstra marki Herbapol
- świeży tymianek – kilka gałązek do nadania aromatu
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
Przygotowanie
- Mięso przed grillowaniem należy wyjąć z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
- Mięso nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószamy młotkowanym pieprzem. Rozgrzaną patelnię oprószamy solą.
- Mięso grilllujemy z obydwu stron wg upodobań, w towarzystwie gałązek rozmarynu. Czas smażenia zależny jest od grubości przeznaczonego do grillowania kawałka mięsa. Średnio wysmażony stek smażymy z jednej strony 4 minuty i z drugiej 4 minuty.
- Mięso zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na 6 minut do nagrzanego do 160°C piekarnika i gotowe.
- Wykonanie szybkiego sosu malinowego: drobno posiekaną szalotkę szklimy wraz z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek, dorzucamy gałązki tymianku, łyżkę miodu, konfiturę malinową, dolewamy wino, chwilę parujemy, całość krótko karmelizujemy, zmniejszamy ogień, następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem do smaku.
W przepisie użyto: