Wróć do listy Na słono

Medalion z łososia

Przepis Medalion z łososia
Średnie
Czas przygotowania 30 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 1 porcję

Marynata:

  • Powidła śliwkowe Herbapol
  • Limonka
  • Ziarna kolendry
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Czarny pieprz

Składniki na sos

  • Powidła śliwkowe Herbapol
  • Ząbek czosnku
  • Szalotka
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • Sok z cytryny
  • 50g masła
  • 100 ml śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę: ucieramy w moździerzu ziarna kolendry i pieprzu, dodajemy czosnek, powidła śliwkowe Herbapol, skórkę i sok z limonki, oliwę z oliwek.
  2. Łososia dzielimy na części.
  3. Nacinamy delikatnie kawałki ryby od strony skóry, nie przecinając jej do mięsa.
  4. Nacieramy łososia marynatą.
  5. Rybę grillujemy na patelni grillowej skórą do góry kilka minut, po czym przekładamy i dopiekamy rybę od strony skóry. Nie dopiekamy jej do końca, ponieważ ryba dojdzie jeszcze po zdjęciu z kuchenki na ciepłej patelni.
  6. Sos: do rondelka przekładamy powidła, dodajemy czosnek i szalotkę posiekaną w drobna kostkę, chwilę smażymy i zalewamy winem. Całość chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Sos dusimy kilka chwil aż zgęstnieje.
  7. Łososia podajemy bez skóry na talerzu z sosem.

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź