Wróć do listy
Na słono
30 min
Drukuj
Składniki na 1 porcję
Marynata:
- Powidła śliwkowe Herbapol
- Limonka
- Ziarna kolendry
- Ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Czarny pieprz
Składniki na sos
- Powidła śliwkowe Herbapol
- Ząbek czosnku
- Szalotka
- 100ml białego wytrawnego wina
- Sok z cytryny
- 50g masła
- 100 ml śmietany
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Przygotowujemy marynatę: ucieramy w moździerzu ziarna kolendry i pieprzu, dodajemy czosnek, powidła śliwkowe Herbapol, skórkę i sok z limonki, oliwę z oliwek.
- Łososia dzielimy na części.
- Nacinamy delikatnie kawałki ryby od strony skóry, nie przecinając jej do mięsa.
- Nacieramy łososia marynatą.
- Rybę grillujemy na patelni grillowej skórą do góry kilka minut, po czym przekładamy i dopiekamy rybę od strony skóry. Nie dopiekamy jej do końca, ponieważ ryba dojdzie jeszcze po zdjęciu z kuchenki na ciepłej patelni.
- Sos: do rondelka przekładamy powidła, dodajemy czosnek i szalotkę posiekaną w drobna kostkę, chwilę smażymy i zalewamy winem. Całość chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Sos dusimy kilka chwil aż zgęstnieje.
- Łososia podajemy bez skóry na talerzu z sosem.
W przepisie użyto: