Wróć do listy Na słodko

Muffinki z białej czekolady z migdałami i konfiturą wiśniową

Przepis Muffinki z białej czekolady z migdałami i konfiturą wiśniową
Średnie
Czas przygotowania 30 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapol
  • 380 g mąki pszennej
  • 380 ml mleka
  • 200 g białej czekolady
  • 170 g masła
  • 130 g cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC.
  2. Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. W środku zrób dołek, do którego wlej roztrzepane w jajka z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i chwilkę energicznie mieszaj, nie za długo - ciasto powinno być grudkowate.
  4. Łyżką nałóż ciasto do foremek, wyłóż na każdego muffinka około łyżeczki konfitury wiśniowej i posyp płatkami migdałowymi.
  5. Piecz około 25 minut, muffinki powinny być złociste, a patyczek w nie wkłuty - suchy. Upieczone wystudź na kratce.

W przepisie użyto:

Konfitura z Wiśni ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Wiśni ekstra

Sprawdź