Wróć do listy Na słono

Malinowo-pomidorowe gazpacho

Przepis Malinowo-pomidorowe gazpacho
Łatwe
Czas przygotowania 25 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • 1kg pomidorów malinowych
  • 200g malin
  • 2 łyżki Syropu owocowego Herbapol - Malina
  • 1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych
  • 1 czerwona cebula
  • garść listków bazylii czerwonej (opcjonalnie tradycyjnej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sos tabasco
  • łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Pomidory należy sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pozbawić szypułki.
  2. W wysokim naczyniu za pomocą blendera lub w blenderze kielichowym miksujemy pomidory, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę, obraną cebulę podzieloną na ćwiartki, maliny, 2 łyżki syropu malinowego Owocowa Spiżarnia Herbapol, kilka listków bazylii, 2 ząbki czosnku.
  3. Do zblendowanej masy dodajemy 3-4 kropelki tabasco, łyżkę miodu i oliwy, sok z cytryny, doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.
  4. Szybkie malinowe gazpacho dekorujemy młodymi listkami bazylii i kropelkami oliwy.

W przepisie użyto:

Malina użyto w przepisie serwisu Herbpol

Malina

Sprawdź