Wróć do listy Wielkanocne

Mazurek figowy

Przepis Mazurek figowy
Trudne
Czas przygotowania 50 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

  • 1 słoik Powideł Herbapol

ciasto kruche:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 sztuki żółtek

masa:

  • 1 litr mleko 3,2%
  • X cukru
  • 250 g fig suszonych
  • 1 łyżka masła

bakalie i biała czekolada do ozdoby

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj żółtka.
  2. Zagnieć ciasto i owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 180stC.
  4. Przygotuj masę: mleko gotuj z cukrem, a gdy zacznie gęstnieć dodaj drobno posiekane figi i masło. Całość zagotowuj i zostaw do przestygnięcia.
  5. Na kruchym spodzie rozsmaruj powidła Herbapol, następnie masę figową i dekorujemy bakaliami i pokruszoną białą czekoladą.

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź