Wróć do listy Na słono

Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem

Przepis Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem
Łatwe
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli

 

  • 700 g ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła

 

Przygotowanie:

  1. Skórę kaczki naciąć, natrzeć przyprawami, olejem i odstawić na 30 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni smażyć piersi, pod przykryciem, skórą do dołu, przez 8 minut.
  3. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut.
  4. Usmażone mięso owinąć szczelnie w folię i odstawić na 10 minut.
  5. Dwie łyżki z powstałego wywaru ze smażenia wymieszać z konfiturą z malin.
  6. Ugotowane, ciepłe ziemniaki ubić na puree z masłem i śmietanką.

Smacznego!

 

W przepisie użyto:

Konfitura z Malin ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Malin ekstra

Sprawdź