Wróć do listy Popularne||Wielkanocne||Na słodko

Mazurek z powidłami, kremem i migdałami, forma 30 x 20 cm

Przepis Mazurek z powidłami, kremem i migdałami, forma 30 x 20 cm
Łatwe
Czas przygotowania 180 minut
Drukuj Drukuj

Składniki:

Kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)
  • 50 cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady

Dodatki:

Przygotowanie:

  1. Przygotować krem, śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić i przełożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny.
  2. Kolejno dodać mascarpone, całość ubić na puszysty krem i ponownie odstawić na 2-3 godziny do stężenia.
  3. Składniki na spód wyrobić, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem, wyrównać, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić na 30 minut do lodówki.
  4. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 160 stopni.
  5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Ostudzić.
  6. Na spód kruchego ciasta wyłożyć powidła, krawędzie udekorować migdałami, kolejno obłożyć kremem (porobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Oprószyć kakao.

Smacznego!

 

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź