Wróć do listy
Popularne||Wielkanocne||Na słodko
180 minut
Drukuj
Składniki:
Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)
- 50 cukru pudru
- 2 żółtka
Krem:
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 g mascarpone
- 150 g białej czekolady
Dodatki:
Przygotowanie:
- Przygotować krem, śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić i przełożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny.
- Kolejno dodać mascarpone, całość ubić na puszysty krem i ponownie odstawić na 2-3 godziny do stężenia.
- Składniki na spód wyrobić, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem, wyrównać, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić na 30 minut do lodówki.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik na 160 stopni.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Ostudzić.
- Na spód kruchego ciasta wyłożyć powidła, krawędzie udekorować migdałami, kolejno obłożyć kremem (porobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Oprószyć kakao.
Smacznego!
W przepisie użyto: