Wróć do listy Na słodko

Kruche ciasteczka cynamonowe z powidłami

Przepis Kruche ciasteczka cynamonowe z powidłami
Średnie
Czas przygotowania 75 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
  • opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut.
  2. Ciasto wyjąć, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na grubość ok. 4mm, a drugą odłożyć do lodówki. Podczas rozwałkowania ciasta stolnicę oraz ciasto podsypać lekko mąką, aby się łatwiej wałkowało.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać okręgi (szklanką lub foremką do ciasteczek).
  4. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 12 minut.
  5. Wyjąć z lodówki drugą porcję ciasta i postępować podobnie: rozwałkować, wykrawać okręgi (najlepiej taką samą liczbę co pełne krążki), ale w środku każdego krążka dodatkowo wyciąć foremką gwiazdkę. Upiec, ostudzić.
  6. Po wystudzeniu spód posmarować powidłami, a na górę położyć krążek ze wzorkiem, lekko docisnąć.
  7. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź