Wróć do listy
Bożonarodzeniowe||Na słodko
75 min
Drukuj
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
- opcjonalnie cukier puder
Przygotowanie:
- Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut.
- Ciasto wyjąć, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na grubość ok. 4mm, a drugą odłożyć do lodówki. Podczas rozwałkowania ciasta stolnicę oraz ciasto podsypać lekko mąką, aby się łatwiej wałkowało.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać okręgi (szklanką lub foremką do ciasteczek).
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 12 minut.
- Wyjąć z lodówki drugą porcję ciasta i postępować podobnie: rozwałkować, wykrawać okręgi (najlepiej taką samą liczbę co pełne krążki), ale w środku każdego krążka dodatkowo wyciąć foremką gwiazdkę. Upiec, ostudzić.
- Po wystudzeniu spód posmarować powidłami, a na górę położyć krążek ze wzorkiem, lekko docisnąć.
- Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
W przepisie użyto: