Wróć do listy Na słodko

Rolada bezowa z malinami

Przepis Rolada bezowa z malinami
Trudne
Czas przygotowania 90 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

  • 1 słoik Konfitury Malinowej Herbapol
  • 6 białek
  • 330 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego rumu

Składniki na krem

  • 300ml śmietany 30%
  • 230g serka Mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj do nich stopniowo po 1 łyżce cukru. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodaj do cukru mąkę i wymieszaj. Pod koniec do masy bezowej wlej ocet i miksuj jeszcze przez 3 minuty, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  2. Piekarnik nastaw 130oC góra-dół. Blachę wyłóż papierem, a na papierze rozłóż równo masę bezową w formie kwadratu lub prostokąta. Piecz przez 25 min.
  3. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem i nałóż na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełóż na drugą stronę, zdejmij z blachy i nie ściągając papieru zostaw do wystygnięcia.
  4. Śmietanę ubij na sztywno i zmiksuj ubitą z serkiem Mascarpone i cukrem pudrem.
  5. Wystudzoną bezę przełóż raz jeszcze, ściągnij jedną warstwę papieru. Na bezie równomiernie rozsmaruj krem zostawiając 2 cm od każdego brzegu.
  6. Wzdłuż dłuższego boku, ok. 2 cm od krawędzi kremu nałóż szeroką na ok. 1cm ścieżkę konfitury malinowej.
  7. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku z konfiturą, ułóż na blaszce tak by się nie rozwinęła i schłodź w lodówce przez 2h.
  8. Przed podaniem pozostałą konfiturę podgrzej w rondelku z 3 łyżkami rumu.
  9. Podawaj roladę na gorącym sosie z malin.

W przepisie użyto:

Konfitura z Malin ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Malin ekstra

Sprawdź