Wróć do listy
Bożonarodzeniowe
6h
Drukuj
Składniki na 4 porcje
śledzie
- 4 kawałki wytrawnego piernika
- 4 płaty śledzia
- Kilka listków tymianku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- Szklanka soku z buraka
Syrop cebulowo-imbirowy
Gruszki na palonym maśle
- 2 gruszki
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 goździki
- Szczypta cynamonu
- Skóra z cytryny
- Szczypta przyprawy do piernika
- Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
- Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je winem i sokiem z buraków. Dodaj listki tymianku i odstaw na 30 minut.
- Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem, zalej syropem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puszczą sok.
- Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.
- Plastry piernika przesmaż na maśle. Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop przygotowanym syropem cebulowo-imbirowym.
W przepisie użyto: