Wróć do listy Bożonarodzeniowe

Śledź w syropie cebulowo-imbirowym

Przepis Śledź w syropie cebulowo-imbirowym
Średnie
Czas przygotowania 6h
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

śledzie

  • 4 kawałki wytrawnego piernika
  • 4 płaty śledzia
  • Kilka listków tymianku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Szklanka soku z buraka

Syrop cebulowo-imbirowy

Gruszki na palonym maśle

  • 2 gruszki
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 goździki
  • Szczypta cynamonu
  • Skóra z cytryny
  • Szczypta przyprawy do piernika
  • Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je winem i sokiem z buraków. Dodaj listki tymianku i odstaw na 30 minut.
  2. Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem, zalej syropem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puszczą sok.
  3. Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.
  4. Plastry piernika przesmaż na maśle. Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop przygotowanym syropem cebulowo-imbirowym.

W przepisie użyto:

Imbir użyto w przepisie serwisu Herbpol

Imbir

Sprawdź