Wróć do listy Na słodko

Pączki z powidłami

Przepis Pączki z powidłami
Trudne
Czas przygotowania 3h 20 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 25 sztuk

Ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 70 g cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu lub octu jabłkowego
  • 250 ml mleka
  • 20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • olej lub smalec do smażenia

Nadzienie

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę i zmieszaj z suchymi drożdżami, jeśli używasz świeżych sporządź rozczyn: do 50 ml letniego mleka rozkrusz drożdże i dosyp łyżkę cukru, zostaw do wyrośnięcia na 10 min.
  2. Do mąki i drożdży dodaj pozostałe składniki pamiętając by roztopione masło dodać pod koniec wyrabiania ciasta.
  3. Ciasto wyrób na jednolitą, sprężystą masę i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5h przykrywając ręcznikiem.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj je na grubość 1 cm i wykrawaj koła o średnicy 7 cm i na każdy krążek nakładamy po pół łyżeczki powideł. Zlep brzegi, uformuj pączki i tak przygotowanie odstaw do wyrośnięcia.
  5. Pączki smaż obu stron na rozgrzanym do 175ºC oleju/smalcu.
  6. Po usmażeniu odsączaj na papierowym ręczniku, wystudzone posyp cukrem pudrem.

Aby pączki wyszły za pierwszym razem pamiętaj:

  1. Ciasto na pączki jest luźne, rzadsze niż tradycyjne drożdżowe, starajmy się podsypywać jak najmniej mąki przy wałkowaniu i wycinaniu pączków, dzięki temu będą delikatne, miękkie i dłużej zachowają świeżość.
  2. Jasna obrączka na pączkach tworzy się, gdy pączek jest dobrze wyrośnięty (podwoi objętość 2 razy), wtedy unosi się na powierzchni tłuszczu zanurzony w nim jedynie do połowy.
  3. Oleju musi być na tyle dużo by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna naczynia. Najlepiej smażyć pączki w szerokim niskim garnku.
  4. Temperatura smażenia pączków to 175 stopni i ważne by ją stale utrzymywać, pamiętając, ze im więcej pączków wsadzimy naraz to wystudzimy tłuszcz, więc pośpiech nie jest wskazany. Można użyć frytkownicy.
  5. Spirytus lub ocet dodajemy, by pączki nie chłonęły tłuszczu. Pączki po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy i oprószamy cukrem pudrem dopiero po wystygnięciu.
  6. W niektórych regionach do jednego z karnawałowych pączków dorzuca się grosik, a do drugiego chrzan. Legenda mówi, że osoba, której trafi się pączek z grosikiem przez okrągły rok będzie opływać w dostatki, a ta która trafi na chrzan będzie miała szczęście.

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź