Wróć do listy Na słono

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Przepis Pierś z kaczki w sosie truskawkowym
Trudne
Czas przygotowania 40 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 2 porcje

  • 2 sztuki piersi kaczki
  • sol / pieprz
  • 1 łyżka smalcu gęsi
  • 4 łyżki syropu Owocowa Spiżarnia marki Herbapol
  • 300g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 goździki
  • 4 łyżki miodu rzepakowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego

Przygotowanie

  1. Pierś z kaczki ponacinaj od strony skóry i obsmaż na smalcu.
  2. Zmniejsz ogień i – co jakiś czas obracając – smaż około 15 min.
  3. W rondelku umieść wszystkie składniki sosu oprócz truskawek i gotuj aż 30% odparuje.
  4. Wyłącz ogień i wrzuć truskawki, gdy truskawki zmiękną zmiksuj wszystko na jednolita masę.
  5. Sos podgrzej i podawaj obok kaczki.

W przepisie użyto:

Truskawka użyto w przepisie serwisu Herbpol

Truskawka

Sprawdź