XXII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W marcu 2018 roku wsparliśmy produktami etap centralny Olimpiady, który odbył się w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.
61 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski walczyło o tytuł laureata. Etap centralny po raz pierwszy odbywał się w Lublinie.
Zmagania konkursowe Olimpiady obejmowały dwa etapy pisemne, podczas których wyłoniono 15 laureatów. Sześciu z nich, z najwyższą punktacją walczyło w finale o tytuł najlepszego z najlepszych. Zmagania finałowe odbywały się na scenie, w obecności licznej widowni.
Wyniki XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności:
I miejsce: Klaudia Jonkisz z Technikum nr 8 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych
w Bielsku Białej
II miejsce: Wiktoria Suchy z I Liceum Ogólnokształcącego im. J. Słowackiego w Przemyślu
III miejsce: Kamil Gryzło z Technikum nr 11 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof.
O. Bujwida w Krakowie
IV miejsce: Magda Marciniak z I Liceum Ogólnokształcącego im. S. Staszica w Lublinie
V miejsce: Aneta Kotlarek z II Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Skłodowskiej – Curie w Gorzowie Wielkopolskim
VI miejsce: Sandra Marciniak z I Akademickiego Liceum Ogólnokształcącego im. Zasłużonych Ludzi Morza w Gdyni
Laureaci mają otwarte drzwi na studia wyższe, otrzymali także cenne nagrody pieniężne i rzeczowe ufundowane przez instytucje, które objęły honorowym patronatem olimpiadę oraz przez sponsorów.
Firma Herbapol-Lublin wsparła to wydarzenie, przekazując swoje produkty, które posłużyły do przygotowania śniadań, obiadów oraz przerw kawowych podczas Olimpiady.