Wróć do listy Na słodko||Muśnij sobie z Darią Ładochą

Placuszki z pistacjami z musem Herbapol Wiśnie

Przepis Placuszki z pistacjami z musem Herbapol Wiśnie
Łatwe
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanych pistacji + 50 g całych do dekoracji
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • kilka gałązek mięty
  • 1 opakowanie musu Herbapol Wiśnie
  • 200 g serka mascarpone
  •  

Przygotowanie:

  1. Połącz za pomocą miksera wszystkie składniki na ciasto, aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw na 5 minut, aby ciasto stało się gęstsze.
  2. Nagrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placki z dwóch stron do zrumienienia.
  3. Serwuj z musem wiśniowym wymieszanym z serkiem mascarpone lub osobno.
  4. Udekoruj pozostałymi pistacjami i miętą.

 

Smacznego!

 

W przepisie użyto:

Mus Wiśnie użyto w przepisie serwisu Herbpol

Mus Wiśnie

Sprawdź