Podręcznik

Akacja

Akacja

Aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny

Babka lancetowata

Babka lancetowata

Bażyna czarna

Bażyna czarna

Chaber bławatek

Chaber bławatek

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna

Czarny bez

Czarny bez

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna

Czystek

Czystek

Dzika róża

Dzika róża

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

Głóg

Głóg

Hibiskus

Hibiskus

Jeżówka elektryczna

Jeżówka elektryczna

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny

Kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa

Kolendra siewna

Kolendra siewna

Koper włoski

Koper włoski

Lipa

Lipa

Łopian większy

Łopian większy

Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa

Mak lekarski

Mak lekarski

Melisa lekarska

Melisa lekarska

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty

Morwa biała

Morwa biała

Opuncja figowa

Opuncja figowa

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Skrzyp polny

Skrzyp polny

Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Wierzba biała

Wierzba biała

Żeń-szeń właściwy

Żeń-szeń właściwy

Akacja
Powrót do listy

Akacja

(Acacia sp.)

Wiele gatunków akacji (około 960) pochodzi z Australii, a pozostała część rozciąga się wokół tropikalnych i ciepłolubnych regionów obu półkul w tym Europy, Afryki, południowej Azji i obu Ameryk.

Do czego stosowano korę akacji i co kryje ona w swoim wnętrzu?

Kora drzew akacji bogata jest w związki garbnikowe, które stosowane były do garbowania naturalnej skóry w celu zatrzymywania procesów gnilnych. Dodatkowo drzewa te bogate są w naturalną gumowatą wydzielinę, która wycieka samoistnie, choć można jej pomóc przez nacięcie pnia i gałęzi. Po wypłynięciu z drzewa wydzielina twardnieje; określana jest jako błonnik pokarmowy, który jest łatwo rozpuszczalny w wodzie.

Akacja jako nowoczesny „kolagen roślinny”.

W kosmetologii wiele preparatów zawiera kolagen zwierzęcy, ale trendy i stałe zwiększanie świadomości konsumentów spowodowały poszukiwanie produktu o podobnych właściwościach pochodzącego ze świata roślin. Tak natrafiono na wydzielinę z akacji, która określana jest mianem „roślinnego kolagenu”. Akacja ma wspaniałe właściwości nawilżające, zdolność tworzenia warstwy ochronnej na skórze i jej odżywiania. Wykorzystuje się ją w produktach do pielęgnacji skóry oraz włosów - zwłaszcza tych suchych, starzejących się i uszkodzonych. Kolagen roślinny z akacji ma również zastosowanie jako środek błonotwórczy w odklejanych maskach do skóry. Ten rodzaj kolagenu jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i ma podobne właściwości nawilżające jak kolagen pochodzenia zwierzęcego. Jest dobrze tolerowany przez skórę wrażliwą i, co ważne, w badaniach nie zaobserwowano także reakcji nietolerancji (podrażnienia czy uczulenia). Kolagen roślinny jest przyszłością preparatów nawilżających.