Podręcznik

Akacja

Akacja

Aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny

Babka lancetowata

Babka lancetowata

Bażyna czarna

Bażyna czarna

Chaber bławatek

Chaber bławatek

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna

Czarny bez

Czarny bez

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna

Czystek

Czystek

Dzika róża

Dzika róża

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

Głóg

Głóg

Hibiskus

Hibiskus

Jeżówka elektryczna

Jeżówka elektryczna

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny

Kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa

Kolendra siewna

Kolendra siewna

Koper włoski

Koper włoski

Lipa

Lipa

Łopian większy

Łopian większy

Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa

Mak lekarski

Mak lekarski

Melisa lekarska

Melisa lekarska

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty

Morwa biała

Morwa biała

Opuncja figowa

Opuncja figowa

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Skrzyp polny

Skrzyp polny

Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Wierzba biała

Wierzba biała

Żeń-szeń właściwy

Żeń-szeń właściwy

Opuncja figowa
Powrót do listy

Opuncja figowa

(Opuntia ficus-indica L.)

Opuncja figowa to roślina zaliczana do rodziny kaktusowatych (Cactaceae). Uprawiana jest głównie w Meksyku, ale również w innych krajach o ciepłym klimacie, także w południowej Europie. Łatwo przystosowuje się do rozmaitych warunków glebowych i środowiskowych. Opuncja wytrzymuje zarówno susze, jak i dużą wilgotność i deszcze. Ponieważ łatwo się rozmnaża, w wielu regionach świata uważana jest za chwast niszczący pola i pastwiska, ale w regionach ubogich w wodę podczas suszy (np. w  Afryce Południowej i Etiopii) jest źródłem  pożywienia dla ludzi i zwierząt.

Opuncja figowa jest bardzo wysoką rośliną, która osiąga wysokość nawet do 5 m!

Cała roślina  jest pokryta woskowatą skórką i kolcami o długości 1-2 cm, które stanowią ochronę przed nadmiernym parowaniem i zwierzętami. Kwiaty opuncji pojawiają się na częściach łodyg, które wyeksponowane są na słonce. Owoc opuncji figowej to niewielka jajowata lub owalna jagoda.  Owoce mogą mieć barwę  zieloną, żółtą, pomarańczową, a nawet czerwoną, a ich skórka pokryta jest wieloma ostrymi kolcami.

Częścią jadalną opuncji figowej są owoce, liście i kwiaty, dlatego jest ona rośliną bardzo wydajną.

Owoce opuncji mają smak podobny do słodkiego arbuza, którego znamy z półek sklepowych. Zawierają one liczne maleńkie pestki, z których często wytłaczany jest olej. Owoce można jeść na surowo, wymieszać z sokiem owocowym lub ugotować - produkowane są z nich pyszne dżemy i galaretki, które przypominają trochę figi i truskawki.

Nopal to meksykańska nazwa mięsistych liści opuncji, a owoc to tuńczyk – jakie cenne składniki dla naszego organizmy kryje ta roślina?

Owoce opuncji oraz sok, który z nich otrzymujemy, zawierają bardzo duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B, witaminę K, wiele związków fenolowych, betalainy, flawonoidy, a także cukry, jak glukoza i fruktoza.  Opuncja bogata jest także w błonnik, makro i mikroelementy jak: wapń, potas, magnez i żelazo.

H3: Opuncja figowa jest bardzo popularna w ziołolecznictwie, ponieważ posiada niesamowicie szeroki zakres, w jakim wspomaga nasze zdrowie.

Opuncja działa ochronnie na miąższ wątroby i może przeciwdziałać wielu procesom degeneracyjnym, ze względu na zawartość wielu związków o działaniu antyoksydacyjnym. Liczne nasiona znajdujące się w owocach opuncji zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6, omega-9), witamina E, sterole roślinne i białka. Tłoczony na zimno olej z nasion opuncji wykorzystywany jest w terapii miażdżycy, a jej miąższ pobudza trzustkę do  wytwarzania insuliny i powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Opuncja to roślina, która wspomaga także utrzymanie prawidłowej masy naszego ciała.

Wpływ na odchudzanie związany jest z jej zdolnością do wiązania tłuszczu z pożywienia w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu tłuszcz zostaje wydalony z organizmu, a nie wchłonięty. Owoce opuncji dają uczucie sytości, zatem nawet niewielka ich ilość  zaspokaja apetyt, co znacznie ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Czy opuncja figowa ma zastosowanie w kosmetyce? O tak!

W kosmetyce opuncja stosowana jest przede wszystkim ze względu na fantastyczną zdolność regeneracji skóry, wygładzania zmarszczek, nawilżania, a nawet leczenia oparzeń i popękanej skóry. Związki zawarte w oleju z pestek opuncji skutecznie chronią skórę przed promieniowaniem UV, a zastosowany na włosy zapewnia ich zdrowy połysk, wspomaga ich odbudowę i chroni kolor.

Co jeszcze warto wiedzieć o opuncji figowej?

Opuncja figowa występuje pod wieloma nazwami zwyczajowymi np. figa indyjska, figa kaktusowa, opuncja misyjna, panini, kaktus bez kręgosłupa, opuncja bulwiasta czy  kaktus „tuńczykowy” (ang. tuna cactus).

Pochodzenie tego gatunku jest nieco niejasne, przede wszystkim dlatego, że był on uprawiany od czasów starożytnych dla swoich jadalnych owoców. Pochodzi prawdopodobnie z Meksyku, gdzie młode odrosty spożywane są jako warzywo, a owoce o słodkim smaku używane są do wielu celów. Często dodaje się ją do potraw lub przygotowuje jako samodzielne danie. Meksykanie wytwarzają z opuncji alkohol. Podobnie zresztą jak na południu Europy, gdzie w wielu krajach produkowane są z niej likiery.