Podręcznik

Aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny

Babka lancetowata

Babka lancetowata

Bażyna czarna

Bażyna czarna

Chaber bławatek

Chaber bławatek

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński

Czarny bez

Czarny bez

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna

Czystek

Czystek

Dzika róża

Dzika róża

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

Głóg

Głóg

Hibiskus

Hibiskus

Kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny

Jeżówka elektryczna

Jeżówka elektryczna

Kolendra siewna

Kolendra siewna

Koper włoski

Koper włoski

Lipa

Lipa

Łopian większy

Łopian większy

Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa

Melisa lekarska

Melisa lekarska

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty

Morwa biała

Morwa biała

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Skrzyp polny

Skrzyp polny

Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Żeń-szeń właściwy

Żeń-szeń właściwy

Morszczyn pęcherzykowaty
Powrót do listy

Morszczyn pęcherzykowaty

(Fucus vesiculosus L.)

Morszczyn pęcherzykowaty to glon zaliczany do klasy brunatnic. W naturze można go spotkać u wybrzeży wielu mórz i oceanów, głównie w wodach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, Oceanu Arktycznego, Morza Białego czy zachodniego Bałtyku.

Jak wygląda morszczyn i jak się go pozyskuje?

Morszczyn zbudowany jest z 3 elementów. Odpowiednikiem korzeni rośliny ziemnej jest ryzoid, łodygi kauloid, natomiast liść to fylloid. Morszczyn ma długą na około metr plechę, przypominającą taśmę, zaopatrzoną dodatkowo w pęcherzyki pławne, które ułatwiają mu unoszenie się na powierzchni wody. Do celów spożywczych i kosmetycznych morszczyn jest odławiany, następnie odsalany, a na koniec suszony. Zawartość jodu w składzie morszczynu uzależniona jest silnie od wód, z których został odłowiony.

Plecha morszczynu pęcherzykowatego jest źródłem wielu substancji o działaniu prozdrowotnym.

Oprócz wspomnianego jodu morszczyn zawiera m.in.: polisacharydy, monosacharydy, związki mineralne (głównie magnez, cynk, sód, potas, mangan i miedź), witaminy (A, C, z grupy B) oraz ksantofile (barwniki karotenoidowe), które w połączeniu z chlorofilem dają brunatne zabarwienie plechy.

Jakie właściwości skrywa w sobie ta wodna roślina?

Morszczyn stosowany jest przede wszystkim w celu uzupełnienia niedoborów jodu w organizmie, a dzięki zawartości polisacharydów działa również lekko przeczyszczająco. Pęczniejąc w przewodzie pokarmowym delikatnie drażni ściany jelit przyspieszając ich perystaltykę, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie i likwiduje zaparcia. Morszczyn pobudza również wydzielanie hormonów tarczycy i zwiększa przemianę materii, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania.

Morszczyn jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym.

Plecha morszczynu jest źródłem wielu składników o działaniu przeciwutleniającym, a tym samym opóźniających proces starzenia się organizmu. Wysoka zawartość  antyoksydantów zapobiega także rozkładowi kolagenu i elastyny, co jest niezmiernie ważne dla zachowania wyglądu młodej skóry, na którym nam wszystkim tak bardzo zależy. Kosmetyki z morszczynem doskonale nawilżają, ujędrniają i wygładzają naszą skórę. Laminaryna, obecna w morszczynie, wykazuje również działanie antykoagulacyjne. Wpływa to korzystnie na mikrokrążenie skórne oraz elastyczność naczyń krwionośnych, dlatego jest często stosowana w kosmetyce jako składnik preparatów antycellulitowych. Uważa się również, że zawarta w morszczynie fukoidyna wspomaga syntezę kolagenu w skórze, co może przyczynić się do zmniejszenia cellulitu, przyspieszenia gojenia się skóry, a także do opóźnienia jej przedwczesnego starzenia się.

Kilka rzeczy, których prawdopodobnie nie wiesz o morszczynie.

Morszczyn pęcherzykowaty został odkryty już w 1811 roku jako źródło jodu. Od tego czasu stosowany był do leczenia wola i obrzęku tarczycy związanego z niedoborem tego pierwiastka.

W morszczynie zawarty jest kwas alginowy wykorzystywany w przemyśle spożywczym (jako emulgator i zagęszczacz w produkcji lodów, środek żelujący w produkcji dżemów, galaretek) oraz przemyśle kosmetycznym (w szamponach, żelach, pastach do zębów). Ze względu na zdolność przyspieszania gojenia się ran stosuje się go także do produkcji opatrunków.