Podręcznik

Aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny

Babka lancetowata

Babka lancetowata

Bażyna czarna

Bażyna czarna

Chaber bławatek

Chaber bławatek

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński

Czarny bez

Czarny bez

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna

Czystek

Czystek

Dzika róża

Dzika róża

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

Głóg

Głóg

Hibiskus

Hibiskus

Kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny

Jeżówka elektryczna

Jeżówka elektryczna

Kolendra siewna

Kolendra siewna

Koper włoski

Koper włoski

Lipa

Lipa

Łopian większy

Łopian większy

Mak lekarski

Mak lekarski

Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa

Melisa lekarska

Melisa lekarska

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty

Morwa biała

Morwa biała

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Skrzyp polny

Skrzyp polny

Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Żeń-szeń właściwy

Żeń-szeń właściwy

Hibiskus
Powrót do listy

Hibiskus

(Hibiscus sabdariffa L.)

Hibiskus, nazywany również kwiatem malwy sudańskiej, a mówiąc jeszcze ściślej ketmia szczawiowa, bo znana nam nazwa została przez nas spolszczona, należy do rodziny ślazowatych (Malvaceae). 
To gatunek naturalnie rozpowszechniony w centralnej i zachodniej Afryce oraz południowo-wschodniej Azji. Możemy go również spotkać w tropikalnych i subtropikalnych regionach, np. w Ameryce Środkowej, Brazylii, Australii, na Hawajach, Florydzie czy Filipinach.

Hibiskus to jednoroczny krzew osiągający około 2,5 metra wysokości!

Hibiskus obecnie uprawia się w strefie klimatu tropikalnego, głównie w Sudanie i Egipcie, ale również w Meksyku, Chinach i Tajlandii, skąd jest importowany między innymi do krajów europejskich. Liście tej rośliny mają rozmaite kształty od prostych kolistych po lancetowate z ząbkowanym zakończeniem brzegów liścia. Hibiskus posiada cudowne duże kwiaty z pięcioma płatkami, które przypominają kształtem pucharki. Ich zapach jest dość słaby, ale posiadają niesamowitą barwę od różu poprzez czerwień do żółtego.

W Polsce krzew hibiskusa uprawia się w przydomowych ogródkach, jednak roślina ta nie tylko pięknie wygląda, ale jest przede wszystkim bardzo cenna dla naszego organizmu.

Napar z kwiatów hibiskusa ma specyficzny, kwaskowy i orzeźwiający smak. Między innymi ze względu na  barwę, jaką daje po zaparzeniu oraz smak, hibiskus jest podstawowym składnikiem wielu herbatek owocowych. Główną grupę związków aktywnych kwiatów stanowią kwasy organiczne, flawonoidy i antocyjany, ale zawiera on też śluzy, pektyny i cukry oraz witaminę C. Bogaty skład chemiczny kielichów kwiatowych warunkuje ich wielokierunkowe działanie.

Herbata z hibiskusa świetnie sprawdza się jako środek wzmacniający odporność organizmu

W medycynie ludowej hibiskus wykorzystywany był od dawna przede wszystkim jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn i pobudzający przemianę materii. Wykazuje także działanie delikatnie przeczyszczające i moczopędne, przyczyniając się do usuwania nagromadzonej w organizmie wody.  Napar z kwiatów hibiskusa działa także ochronnie na komórki wątroby. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wpływa też korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest też cennym surowcem obniżającym poziom cholesterolu, wzmacniającym serce i pracę układu krążenia.

Nie sposób nie wspomnieć o pozytywnym wpływie hibiskusa na naszą skórę

Znaczna ilość przeciwutleniaczy zawartych w hibiskusie korzystnie wpływa na opóźnienie procesów starzenia skóry, zwiększając elastyczność i ujędrniając skórę. Wyciągi z kwiatu hibiskusa  wchodzą w skład wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry, a także służą do produkcji szamponów czy odżywek do włosów.

Wysuszony kielich hibiskusa po namoczeniu dwukrotnie zwiększa swoją objętość!

Przyjemny i kwaskowaty smak suszonego surowca hibiskusa jest idealny do przyrządzania orzeźwiających napojów zwanych karkade, choć nazwy tej używa się głównie w Egipcie. Ciekawą sprawą jest to, że karkade możemy przyrządzić w formie ciepłej, zalewając gorącą wodą, oraz zimnej, zalewając wodą zimną i pozostawiając na 1-3 dni – można do niego dodać miodu i cytryny, by był jeszcze smaczniejszy.

Napar z hibiskusa przygotowywano już w starożytnym Egipcie, dlatego nie bez powodu jest on nazywany czerwonym złotem faraonów.